VODIČ KROZ SAVREMENU GALERIJU ZRENJANIN

Realizacija projekta omogućena je kroz konkurs „Zajednici zajedno“ za 2015. godinu koji je raspisao NIS u saradnji sa lokalnim samoupravama.

 Projekat Savremene galerije Zrenjanin „Vodič kroz Savremenu galeriju Zrenjanin“ interaktivnom virtuelnom prezentacijom pruža mogućnost dobijanja saznanja o istorijatu ustanove Savremene galerije Zrenjanin, formiranju i sadržaju njene bogate kolekcije, aktuelnoj vizuelnoj produkciji prezentovanoj na različitim izložbama u Savremenoj galeriji Zrenjanin, saznanja o istoriji grada Zrenjanina i okoline, kao i upoznavanje sa osnovnim elementima likovne kulture.

 


Projekat Savremene galerije Zrenjanin pod nazivom „Vodič kroz Savremenu galeriju Zrenjanin“ osmišljen je sa idejom da se sve delatnosti ove ustanove objedine na jednom mestu kao i  da  bogata kulturna bašina koju čuvamo u našoj kolekciji, u nedostatku realnog, fizičkog prostora za stalnu postavku, ovom virtuelnom prezentacijom postane dostupna našim sugrađanima kao i svim zainteresovanim licima.
Kroz ovaj „Vodič“ svaki korisnik, može, u zavisnosti od interesovanja, putem touch screen monitora dobiti informacije o željenom sadržaju. „Vodič“ pruža osnovne informacije o instituciji, informacije o različitim izložbama koje su bile postavljene u Salonu Savremene galerije Zrenjanin (izložbama recentne umetnosti, studijskim izložbama iz zbirke, izložbama bijenala akvarela, kao i izložbama kolonija). „Vodič“ omogućava dobijanje osnovnih informacija o radu Umetničke kolonije Ečka, odnosno o okupljanjima umetnika u dva saziva „Susreti akvarelista“ i „Slika“. „Vodič“ pruža informacije i o propratnim dešavanjima u Salonu Savremene galerije Zrenjanin, kao što su edukativne radionice, stručna predavanja, promocije knjiga, koncerti. Svi sadržaji propraćeni su osnovnim tekstualnim informacijama, kao i vizuelnim materijalom koji čine fotografije sa otvaranja izložbi, postavki izložbi, fotografije umetničkih dela, fotografije rada umetnika u koloniji, itd.
Najvažnija je u „Vodiču“ prezentacija zbirke, koja danas sadrži oko 2800 umetničkih dela i koja je podeljena u pet zbirki, zbirka slika i akvarela, zbirka skulptura, objekata i instalacija, kabinet grafike, zbirka novih medija i zbirka inostrane umetnosti. Pored fotografije samog umetničkog dela, korisnici mogu dobiti informacije o tome ko je autor dela, naziv dela, godinu nastanka, tehniku u kojem je delo izvedeno, itd. Ovo je značajno jer će sada, po prvi, celokupna zbirka biti konačno dostupna na uvid svim zainteresovanim licima.
Projekat je realizovan kroz konkurs „Zajednici zajedno“ za 2015. godinu, koji je zajedno sa lokalnom samoupravom raspisao NIS.
Ciljna grupa projekta su deca školskog uzrasta, osnovci i srednjoškolci, koji mogu koristiti „Vodič kroz Savremenu galeriju Zrenjanin“ kao nastavno sredstvo, jer je jedan od ciljeva projekta da se kroz resurse koje poseduje lokalna zajednica, a to je upravo kulturna baština koju Savremena galerija Zrenjanin čuva u svojim zbirkama, omogući učenicima da dobiju saznanja o srpskoj modernoj i savremenoj umetnosti.
U tom cilju od 20. oktobra, pa sve do kraja godine, a nadamo se i kasnije, u Salonu Savremene galerije Zrenjanin održavaće se edukativne radionice na kojima će se učenicima u prvom delu prezentovati rad i način korišćenja „Vodiča kroz Savremenu galeriju Zrenjanin“, a zatim će deca imati prilike za praktičan rad, odnosno upoznavanje sa osnovnim elementima likovne kulture kroz rad u različitim likovnim tehnikama.
Osim informacija o Savremenoj galeriji Zrenjanin „Vodič“ pruža mogućnost dobijanja osnovnih informacija o gradu Zrenjaninu, kao i o NIS-u.

 

Konferencija za štampu

Konferencija za štampu na kojoj je prezentovan interaktivni virtuelni „Vodič kroz Savremenu galeriju Zrenjanin“ održana je 19. oktobra u Salonu Savremene galerije Zrenjanin (Trg slobode 7). Na konferenciji su govorili Igor Dostanić, direktor Savremene galerije Zrenjanin, Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika grada Zrenjanina, Sunčica Lambić-Fenjčev, kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin i Nikola Petrov, saradnik u nastavi na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin.

 

Ulična promocija

Ulična promocija koja je obavestila širu javnost o postavci info-pulta u Savremenoj galeriji Zrenjanin i početku rada „Vodiča kroz Savremenu galeriju Zrenjanin“ održana je u centru Zrenjanina 22. oktobra 2015. u periodu od 11 do 17 časova.

 
Edukativne radionice

Krajem septembra i početkom oktobra započete su pripreme, dogovori i planiranje saradnje sa nadležnima iz osnovnih i srednjih škola vezano za edukativne radionice u Savremenoj galeriji Zrenjanin. Dogovoreno je da se u periodu od 20. oktobra do 23. decembra 2015. godine, svake nedelje održi po jedna edukativna radionica u kojima će se deca iz nekoliko škola sa teritorije grada Zrenjanina upoznavati sa interaktivnom prezentacijom „Vodič kroz Savremenu galeriju Zrenjanin“. Dogovor je napravljen sa sedam osnovnih i jednom srednjom školom. Učenicima će, na njima pristupačan način, biti prezentovan rad „Vodiča kroz Savremenu galeriju Zrenjanin“, a deca će ujedno imati i praktičan rad upoznavanja sa različitim likovnim tehnikama, kao i direktno upoznavanje sa delima savremene vizuelne umetnosti na izložbama Savremene galerije Zrenjanin.
Radionice vodi Jelica Milivojev, edukator – informator.

 

Informacije

Adresa: 
Subotićeva 1, 23000 Zrenjanin, Srbija

Izložbeni salon: 
Trg slobode 7, 23000 Zrenjanin, Srbija
Kontakt:
023/562-566, 561-775, 562-593
Email:  galerijazr[at]galerija.rs

Radno vreme:
Radnim danima: 08.00h - 20.00 h
subotom 09.00 - 13.00 h

     
baner euprava

| w:m | nnenad |